Jari & Papan Kekunci

gua, mencerita tentang rasa.

Archive for the ‘TEKNOLOGI’ Category

Broadband over Power Lines

with 3 comments

Assalamualaikum.

Internet bagi aku sudah semacam menjadi satu keperluan baru dalam hidup. Seperti yang pernah aku ceritakan di entry terdahulu walau ceruk mana pun, dengan internet, semua informasi dunia, cabangan ilmu dapat diteroka tanpa masalah. Cuma maklumat yang ada atau konten informasi dari internet memerlukan kebijaksanaan  pengguna untuk menyaringnya. Saringan informasi ini perlu kerana bukan semua informasi yang diperolehi dari internet adalah tepat. Jadi sebagai pengguna bijak, anda jangan jadi orang bodoh.  Orang bodoh yang aku maksudkan adalah seorang yang tidak mampu untuk membuat keputusan dan sentiasa bergantung dan berharap kepada orang lain yang akhirnya merugikan diri sendiri. itu bodoh bagi aku. Hah, kan dah menyimpang sedikit dari tajuk asal.

Ok, talian internet biasanya berkongsi talian dengan talian telefon. Ketepi dulu bab ‘broadband‘ atau ‘wireless’. Ini aku bincangkan secara asas dahulu. Jadi secara automatiknya talian internet itu tidak menggunakan talian yang sama dengan talian elektrik tiga fasa, 230V,50Hz dirumah anda. Talian telefon dan internet menggunakan talian data komunikasi sendiri. Kalau di Malaysia ini, TM.

Setujukan?.

Baik.

……..

……..

Pernahkan terbayang dibenak fikiran, suatu hari nanti semua kita boleh mengakses internet dengan hanya menggunakan talian elektrik tiga fasa 230V,50Hz dirumah? . Maksudnya di plug tiga pin sudah tersedianya satu ‘port’ untuk internet. Arghh.. sukar benar aku mahu terjemahkan dalam bentuk tulisan. Tengok gambar di bawah ini:

broadbadn power lineNampak jelaskan?

Jadi, teknologi ini secara teknikalnya dinamakan sebagai “Broadband over Power Lines” (BPL). Di United State, teknologi ini nampaknya hampir menjadi kenyataan. BPL menggunakan frekuensi radio untuk ‘impose’ isyarat data yang berkelajuan tinggi sehingga ke paras 60Hz di talian elektrik. Maknanya, data dalam bentuk logik 1/0 akan ditukarkan dalam bentuk voltage transients sebagai alternatif untuk penghantaran data.

Mungkin dengan teknologi seperti ini, kita mampu untuk mengatasi masalah “server down” atau masalah sekejap disconnect sekejap tidak. Seperti yang kita tahu , talian elektrik pun sebernarnya tidaklah stabil 100%. Maksudnya confirm ada ripple. Untuk menstabilkan voltan sebanyak 230v setiap masa, sehingga kini kajian keatasnya masih lagi dijalankan. Jangan ingat talian elektrik dirumah anda adalah stabil 230 v setiap masa. Voltage stability masih lagi menjadi isu dan giat dikaji oleh mereka-mereka yang ahlinya.

Itu perkembangan teknologi yang berlaku di US. Di  sebahagian negara Eropah aku dapat maklumat telah pun dilaksanakan. dah lama pun. Jadi realiti di Malaysia ini, teknologi seperti ini mungkin hanya menjadi kenyataan 20 tahun akan datang. 20 tahun itu aku yang pandai-pandai bagi tanpa sebarang rujukan. haha.

Walau apa pun, dengan kajian yang giat dijalankan di Malaysia tidak mustahil kita mampu menghasilkannya dalam masa yang terdekat. Institusi pendidikan yang menjadi tempat yang paling sesuai untuk menjalankan kajian-kajian ilmiah ini. Para pensyarah perlu fikirkan ini dan libatkan pelajar supaya perkembangan teknologi akan menjadi nyata. Jangan hanya datang kerja pastu lebih banyak borak pasal fesyen, gossip orang tu orang ni, dan entah apa-apa lagi. Lagi best ramainya yang perasan pandai tapi sebenarnya sangat dem shit dan tidak mahu pada perubahan. Haha.

Mungkin maklumat yang aku sampaikan pasal Broadband over Powerlines ada khilaf. Jadi aku sarankan agar rujuk link ini: ieee spectrum.

Wassalam.

SabtuDay. di Sabak Bernam. Sangat ganjil.

Tapi damai.

Advertisements

Written by firaqness

August 1, 2009 at 7:23 pm

Posted in TEKNOLOGI

Top 100 Malaysian Blogs

leave a comment »

salam.

Sekadar ingin berkongsi maklumat mengenai top ranking blog kat malaysia ini.

Ini merupakan maklumat yang diperolehi dari top 100 Malaysian Blogs:

Website Alexa Technorati
1. Hong Kiat 6523 407
2. Kenny Sia 35600 423
3. Paul Tan 13063 8790
4. Raymond.CC 9770 13792
5. Lim Kit Siang 45168 7620
6. Anwar Ibrahim 56691 4978
7. Hemmy.net 39988 12405
8. LiewCF 30247 21444
9. Jeff Ooi 76927 7077
10. Cheeserland.com 117823 8710
11. Sensasi Selebriti 50842 31699
12. Susan Loone’s Blog 141347 16115
13. ShoppingNSales 80059 37532
14. Internet Marketing 109846 29984
15. Timothy Tiah 164351 11850
16. Sapien Bryan 101005 35252
17. Latest Hi Tech News 101005 35252
18. Chan Lilian 140820 25449
19. Friedbeef 76149 49699
20. Entertainment News 44099 64229
21. KySpeaks 191532 17036
22. Kong Technology 96944 59941
23. Cowboy Caleb 127425 51878
24. Kickdefella 239615 15525
25. Emila’s Illustrated Blog 181550 35704
26. SmashPop 243291 15525
27. The Scribe A Kadir Jasin 263020 10768
28. sweatlee.com 210601 29340
29. Chocoa Heaven 284207 6726
30. Flash Game Download 61459 86975
31. Hot Screensaver 73026 83377
32. RantingsbyMM 312515 3772
33. sixthseal.com 230286 32418
34. Zeo 102267 75550
35. Sabahan 119083 75550
36. Gobala Krishnan 124771 74109
37. Just Khai (dot) Com 173691 57957
38. emmagem 254784 35252
39. KCLau 275462 30313
40. Masak Masak 331715 14278
41. quaintly.net 334481 13630
42. my life 4 hire 143296 80153
43. Tekkaus 211452 63074
44. IT Engineer’s Blog, Malaysia Life Tech Blog 147104 86975
45. Make Money Online 142475 90739
46. Adesblog 63541 120757
47. Shaolin Tiger 148777 98059
48. Ifan Khairi 294260 51108
49. Jayce Ooi’s Paradise 141251 103810
50. Noktah Hitam 277571 58926
51. KNizam Artwerk 281059 59941
52. My Women Stuff 176161 96798
53. Malaysian Medical Resources 349945 46368
54. Duller 142918 117676
55. KampungboyCitygal 375399 41497
56. sultanmuzaffar 434113 25960
57. 5xmom 152507 120757
58. Blog Keusahawanan Internet Malaysia 297296 88836
59. Rojaks Daily 471503 36156
60. Malaysia’s Financial Blogger 241319 120757
61. Delicious Asian Food 337724 88836
62. topotato.com 296958 109075
63. Hasbullah Pit 437055 63074
64. Rames Studios 514426 37532
65. Skor Career 115031 174895
66. CypherHackz 132313 174895
67. Education Malaysia 545333 42633
68. aisehman.org 565284 46368
69. Jason Mumbles 580305 48363
70. MohdSuhaimy.com 396799 114686
71. babeinthecitykl.blogspot.com 638465 40429
72. Irene Lim 276955 168935
73. As Suanie Sees It 581365 71407
74. MunFitnessBlog.Com 143236 230297
75. Faisal Tehrani 628596 73786
76. Josh Lim’s Adventures 588118 92653
77. Vincent Chow 119090 251919
78. Syokkahwin.com 83633 264095
79. Alex Allied 362703 188089
80. Saifulsham.com 547390 135031
81. Xiawa.my 652444 101462
82. Wisdom Of A Young CEO 315853 230297
83. Blog Templates Reviews 99367 307599
84. Fireangelism 790018 83377
85. Chenpn 491408 188089
86. Michael Ooi 825154 77080
87. Kuan Hoong 202014 291856
88. Jenny How 209702 291856
89. Simple Jiashin 394910 230297
90. goldfries 307635 264095
91. Ahmike Dot Net 560156 183557
92. KBsoccernet 307151 277523
93. Footsteps in the Mirror 515698 211524
94. JomPHP.com 222998 325170
95. The Storyteller 1222486 3554
96. WongSK Blog 158650 366074
97. Nine Over Ten 9/10 531912 251919
98. Money Isn’t Really My Middle Name 162548 390486
99. As Zewt As It Gets 1248644 31001
100. the.opposite.of.chocolate 1044938 103894

Statistik hits dari alexa dan technorati akan berubah hari demi hari. Aku simpolkan ramai pengguna mencari maklumat terutama pasal IT di malaysia ini salah satunya melalui blog. dan ia berkembang hari demi hari.

Internet itu satu keperluan atau kehendak di masa ini?

Written by firaqness

July 22, 2009 at 10:51 pm

Posted in TEKNOLOGI

RON92,RON95, RON97 mana pilihan betul?

with 7 comments

Salam.

Lama tak update blog ni. Banyak kali sebenarnya jari dah letak atas keyboard nak start menulis. tapi blur. hilang terus mood. So, aku sedikit pelik kat orang yang bekerja dalam bidang penulisan ni cam reporter tu kan hari-hari kena perah otak hantar news. Peh.. mana nak kejar dateline lagi…. So aku simpulkan setakat ni kerja penulisan ni bukan senang. Ceh baru perasan susah. ingat senang. Ye la dengan macam-macam cerita sekarang ini, isu minyak, rebut kuasa, etc etc.

Tapi aku lebih berminat nak cerita pasal minyak petrol. Kerajaan dah umum last week nak naikkan harga RON 97 september 09 ni. Tapi terlebih dulu kita semua kena kasik clear apa itu RON sebenarnya?. Jadi dengan sikit pembacaan dapat aku bgtau RON adalah singkatan bagi Research Octane Number. Ia merupakan nisbah gas octane dalam minyak petrol tu. Octane number bertindak sebagai penghalang kepada berlakunya ignition automatik atau ignition pramatang dalam enjin. ignition pra matang tak bagus. nanti aku terangkan lagi. Sebagai contoh bagi RON 92 nisbah Octane nya adalah kurang jika dibandingkan dengan  RON 95 dan RON 97 mahupun RON 99. Setiap kenderaan berbeza keperluan RON nya.

Apa pentingnya nisbah Octane ni? Nisbah Octane adalah penting untuk mempengaruhi  minyak di ignite dalam enjin. Perlu diketahui umum, Minyak petrol yang rendah kadar octane akan menyebabkakn ignition pra matang dalam enjin tanpa melalui spark plug. secara ilmiahnya ini perlu dielakkan kerana ignition pra matang dalam enjin akan mengakibatkan kejatuhan prestasi enjin. lalu akan menyebabkan enjin tidak tahan lama. Sebetulnya, spark plug akan bagi percikan api pada minyak untuk menghidupkan enjin. ini baru turutan yang betol. Sebab itu kereta yang berprestasi tinggi macam F1 memerlukan jenis RON yang tinggi bagi menyukarkan berlakunya iginition pra matang dalam enjin. Kadar Octane tu bertindak sebagai penghalang dari berlakunya ignition automatik dalam enjin.

Bagi kereta yang dikeluarkan pada lewat 70-an dan 80-an, tidak ada masalah untuk menggunakan minyak jenis RON92 atau RON95(minyak merah) sebab spesifikasi enjin yang memang hanya memerlukan minyak jenis seperti ini . Nah, nikmati saja minyak RON 95 yang berharga RM1.75 September ini.  Namun bagi kereta design terkini anda perlu fikir samaada mahu berjimat atau mahu memelihara enjin anda dalam jangka masa panjang. jadi jika keputusan anda mahu memelihara enjin dalam jangka masa panjang pilihlah jenis minyak yang betul.

Jadi pakat-pakat adik kakak tengok balik spesifikasi dan keperluan enjin dalam user guide kenderaan kamu. Buat pilihan berdasarkan panduan  spesifikasi minyak yang disarankan oleh pengilang kenderaan anda. Banyak kenderaan yang masih hanya memerlukan sekadar RON92.

Perlu juga difahami RON yang tinggi bukan penanda aras bagi minyak yang terbaik. Ia hanya bermakna nilai Octane yang tinggi dan sukar untuk di ignite. malah harganya juga tinggi.

Kesimpulan:

Aku bukan gradute dari course petroleum mahupon mechanical. Aku budak baru belajar. Salah fakta mintak diperbetolkan. hehe.

p/s: Opss, RON92 dah tak jual start September nih….

Rujukan:

Sebahagian besar fakta aku cedok dari:

1)http://www.life-auto-insurance.com

Written by firaqness

May 17, 2009 at 11:21 am

Posted in TEKNOLOGI

Bagaimana untuk mengelakkan PC / laptop jadi lembab (Tips Akhir)

leave a comment »

Tips 4: Guna CCleaner

Tips yang terakhir yang aku tahu setakat ini untuk melajukan PC / Laptop adalah dengan menggunakan CCleaner. Software ini sebenarnya amat baik bagi pengguna yang ada akses internet. Download kat sini … Basically CCleaner ni boleh bersihkan semua temporary internet file , cookies, old prefetch data dan macam-macam lagi lah. Ropa CCleaner Versi 1.33 adalah macam gamba kat bawah nih:

ccleaner

So,mudah sangat nak guna CCleaner nih just tick saja semua file yang tak guna kan pastu Run Cleaner…so yang lain-lain boleh explore sendiri ..

So jika berani boleh cuba…. haha.

Wassalam.

Written by firaqness

February 4, 2009 at 2:27 pm

Posted in TEKNOLOGI

Bagaimana untuk mengelakkan PC / laptop menjadi lembab (Tip 3)

leave a comment »

Tip 3 : Menambah kelajuan untuk memaparkan menu

Salam ceria. Ini merupakan tips yang ketiga bagaimana untuk meningkatkan kelajuan komputer. Seperti tips-tips yang lalu cara yang diguna kan ini adalah selamat jika langkah yang betul diaplikasikan. Cuma apa yang perlu ada adalah keberanian dan sikit pemikiran kreatif. Woha!

Cara yang akan ditunjukkan ini dapat mengurangkan masa atau tempoh untuk membuka sesuatu menu dalam PC atau dalam bahasa inggerisnya adalah “Menu Show Delay” . Caranya adalah:

(i) Start > Run > taipkan regedit > Ok > pastu akan keluar dialog box seperti dibawah:

1

(ii) Bila dah keluar dialogue box registry editor, di bawah My Computer sila expand kan HKEY_CURRENT_USER.

(iii) Lepas itu dibawah HKEY_CURRENT_USER, sila expand kan Control Panel seperti gambarajah di bawah:

2

(iv) Di bawah control panel, cari folder Desktop. Sila click folder desktop seperti gambarajah dibawah dan cari MenuShow Delay disebelah kanan:

3

(v) Double click pada MenuShowDelay tersebut dan perhatikan data nya adalah 400 (default value) seperti gambarajah dibawah:

4

(vi) Kemudian tukar dari 400 kepada 0 seperti gambarajah dibawah dan tekan OK:

5

(vii) Dah tekan OK pastu kira beres la. Close semua aplikasi. Restart PC .

Setelah semua step sudah di lakukan, maka semua folder yang di click dapat dipaparkan dengan pantas dari sebelum ini.

Okeh itu saja untuk kali ini. Tips yang seterusnya akan menyusul kemudian.

Wassalam.

Written by firaqness

February 2, 2009 at 12:11 pm

Posted in TEKNOLOGI

Bagaimana untuk mengelakkan PC / laptop jadi lembab (Tip 2)

leave a comment »

Tips 2 : Membuang daki di PC
Entry ini merupakan sambungan tips untuk meningkatkan kelajuan komputer dan secara spesifiknya untuk membuang “daki” di PC.
Seperti semua orang tahu, Windows biasanya akan meninggalkan “kesan” yang aku panggil “daki” datang dari software yang telah dibuka oleh pengguna . So sebenarnya daki ini jika tak di buang akan menyebabkan hard disk menyimpan file-file yang tidak perlu pada saiz yang besar. Kesan dia PC akan jadi lembab.
Oleh itu cara nak buang daki di PC:
Start > Run > taip PREFETCH > pastu korang delete SEMUA file yang ada dalam folder prefetch tu. Yeah.. buang semua sekali.. pastu empty kan recycle bin. (Sila lihat gambar)
prefetch

Itu saja .. Mudah saja.
Hoye!
Wassalam.

Pic : Sendiri bikin.

Written by firaqness

January 30, 2009 at 12:49 pm

Posted in TEKNOLOGI

Bagaimana untuk mengelakkan PC / laptop jadi lembab (Tip 1)

leave a comment »

Nota kaki:

1)Hanya relevan pada pengguna OS Window XP sahaja…..

2) Tips ini dari aku yang tak pandai IT sebab aku takda sijil pengiktirafan MCSE/MCSA dari Microsoft, tiada jugak sijil CCNA, CCNP dari CISCO dan etc etc…

Cuma , tips ini adalah apa yang aku dah praktikan sejak beberapa ketika aku mengenali komputer. Hehe. Tips ini juga merupakan gabungan idea beberapa orang yang sudah biasa mengamalkannya. So, nasihat dari beberapa orang yang aku sendiri pon tidak kenal sebab aku pon main google saja cara untuk elak PC jadi lembab dari beberapa website yang dikendalikan oleh beberapa orang yang aku tidak kenali itu. Hasil yang diperolehi nampaknya tidak mengecewakan lalu aku ambil keputusan untuk “berkongsi “ tips ini setelah aku menganalisis dan mensistesis kan tips-tips tersebut (ceeewah!!) . Perlu diketahui bahawa sebelum anda menggunakan tips-tips yang bakal diberikan, dalam diri anda perlu ada sifat berikut:

1) Berani (95%) – Berani untuk hadapi sebarang kerosakkan software pada PC anda. Sebab sebarang kerosakkan adalah berpunca pada diri anda sendiri. Jika anda mengikuti semua tips yang diberikan dengan betul insyaallah Windows anda selamat sejahtera.

2) Kreatif(5%) – Kreatif la untuk ‘mengusik’ beberapa registery file … woha!

Amacam ada berani? Mungkin tips yang aku borakkan ini ramai yang sudah tahu. Tapi takpe le asal berguna ye tak?

Tips 1: Mempercepatkan Start Up .

Kadang-kadang banyak PC / Laptop nak start up lambat. Itu dipercayai oleh sebab antaranya banyaknya start up

untitled2

Futnot: Ikon tray = tray icon

Ok, tindakan yang  boleh ambil adalah dengan disable kan beberapa icon start up object yang tidak perlu. Caranya adalah:

1) (i) Start > Run> taip msconfig> click kat startup . Lepas tu dalam start up object , sila disable kan beberapa icon yang tidak diperlukan . Pastikan keluar dialogue box seperti gambar bawah:untitled21

(ii)Sebenarnya boleh saja disable kan semua sekali…. Aku untick beberapa aplikasi yang aku rasa tidak perlu masa start up PC aku nih..Bergantung pada diri sendiri la. Kat sini aspek kreativiti tu main peranan…. Biasanya setiap PC lain-lain la start up object dia. Lepas  untick click OK then restart PC .

Okeh ini baru tips yang pertama, dan tips yang seterusnya akan menyusul kemudian..

Wassalam.

Written by firaqness

January 29, 2009 at 10:59 pm

Posted in TEKNOLOGI