Jari & Papan Kekunci

gua, mencerita tentang rasa.

Archive for October 2009

?

with 2 comments

Kejayaan bukan satu destinasi,
kejayaan adalah sebuah perjalanan..

Advertisements

Written by firaqness

October 11, 2009 at 8:56 am

Posted in Uncategorized

Beraya? Layan.

leave a comment »

Puasa sebulan, 1 Syawal dah lepas…

Raya: time off?

raya time off 3

Oh… tidak.

Termasuk hari ini, sudah hampir setengah bulan Syawal kita tempuhi. Jika di awal fasa bulan ini, ramai antara kita raikan dengan keluarga terdekat, juga dengan rakan-rakan semasa kecil dikampung. Dapat jugak lah tengok kejayaan rakan-rakan dalam erti kata berjaya dalam pelajaran, berjaya dalam kerjaya juga dalam mendirikan rumah tangga. Di umur seperti aku ini jika mau compare sama member-member kampung aku dulu kira secara standardnya dan sepatunya sudah ada lebih kurang dua orang anak lah. ;-p

Sehingga entry ini di tulis, Syawal sudah pun berada dipenghujung fasa kedua. Malah difasa kedua ini sudah ada banyak undangan dari rakan-rakan. Undangan rumah terbuka.

Woo. Bila bercakap pasal open house ini aku punyai beberepa pengalaman berbeza. Uff. Berbeza maksud aku mengikut negeri dan tempat.

Raub, Pahang.

Aku duduk di pahang hampir 22 tahun. Jadi secara automatik suasana raya di sini secara peribadinya aku rasakan biasa-biasa saja. Just ada rumah terbuka sepanjang syawal dan masakannya pulak standard raya macam lemang ketupat nasi impit rendang dan sebagainya.

Shah Alam, Selangor.

Lepas SPM aku mula sambung belajar kat Shah Alam. Okeh. kat Shah Alam ini aku duduk 6 tahun. Di sini, hari raya macam best sikit sebab time bulan raya akan ada a lot of open house yang dem grand. Sebab, kat area Shah Alam ramai orang kaya. Jadi student seperti aku yang sentiasa dihimpit kelaparan sepanjang semester ini akan berusaha membolehkan diri untuk melibatkan diri dalam acara open house ini. Jadi bila dah pegi open house menteri besar, setiausaha kerajaan negeri, dato’ -dato’ adalah perkara biasa menjamu kambing bakar, sate, chiken chop, lamb chop dan seangkatan dengannya. Haha. Best nya time jadi student… haih!

Di Shah Alam sebenarnya time bulan Puasa lagi meriah dengan makanan aku rasa. Sebab bukan setakat masjid yang buat majlis berbuka. Surau-surau di kebanyakkan seksyen pon turut sama buat. Area umah orang kaya di Shah Alam adalah seperti di Syeksyen 7, Syeksyen 8, Syeksyen 9 dan 11. Jadi yang paling mantap Syeksyen 9. Jadi kalo sebulan tak kuar duit untuk beli lauk berbuka adalah perkara biasa bagi student seperti aku ini. Haha.

Parit Raja, Batu Pahat, Johor.

Okeh. aku duduk Johor dalam 1.5 tahun. time tu still sambung belajar jugak lepas 6 tahun di Shah Alam. Belajar secara free ada orang sponsor sape taknak ye tak? Haha.

Legasi kelaparan sebagai student masih kuat terbawak-bawak sampai kat sini. Jadi bulan raya di Johor ini aku bole simpolkan sebagai cara yang paling terbaik aku penah lihat sepanjang tempoh hayat aku. Sebab kat Johor ini, time raya diorang akan ada acara Baraan (nope sure betul ke ejaan aku).

Okeh. Baraan ini adalah acara dimana semua orang yang dalam kampung itu akan pergi ziarah kerumah-rumah dalam kampung tersebut dan akan melaungkan selawat keatas Nabi di setiap rumah yang dilawati. Diorang kata Marhaban. Aku layankan saja. Selepas selawat dalam 5 minit, tuan rumah biasanya akan menjamukan geng baraan ini dengan makanan. Makanan ini depend on tuan rumah. Selepas makan lebih kurang, ketua rombongan Baraan ini akan minta izin untuk beredar dan menuju ke rumah yang lain. Sehingga lah habis rumah satu kampung di ziarah. Masa untuk habiskan kesemua rumah mengambil masa lebih seminggu. Jadi tiap-tiap malam akan ada makan free.. aku suka!.

Dengan ada acara Baraan di Johor ini aku dapat rasakan ikatan silatulrahim antara penduduk kampung dapat di eratkan. Seriyes aku cakap. Paling berkesan. Ye lah. time raya ni saja kita ada peluang untuk ziarah jiran n rakan-rakan kita. Feel dia lain dari bulan-bulan yang lain.

Bahagian utara Malaysia(Penang, Kedah , Perlis).

Pengalaman Beraya di bahagian utara Malaysia ini biasa-biasa saja. Open house sana sini. Makanan banyak. Cuma di bahagian utara ini ketupat yang disediakan adalah ketupat Palas. Peh. sedap beb. Antara lain yang common dibuat masa raya di bahagian utara adalah laksa. mesti ada.

Sabak Bernam, Selangor.

Sehingga entry ni dutulis, aku baru je stay kat Sabak Bernam nih 6 bulan. Cerita raya disini adalah lebih kurang sama macam kat Johor. Satu perkara yang aku perasan adalah sebab orang Jawa. Hehe. Masa kat Batu Pahat dulu, ramai orang jawa. Jadi kat Sabak Bernam pun sama. Memang budaya orang Jawa kot pegi Baraan. Tak kesah lah. aku layan saja makan free beb.

Thus,

Pelbagai cara aidilfitri disambut. ketika kita bergembira, ramai lagi yang menderita, lihat saja yang terjadi di kepulauan Samoa Amerika(Tsunami), Padang, Indonesia (Gempa Bumi 7.9 skala ritcher), Taufan Ketsana dan sebagainya.

Jadi disamping bergembira mari bersama menjaga tingkah laku supaya tidak melanggar syariat yang ditetapkan. Aku pesan pada diri aku sendiri terutamanya, untuk mengambil berkat Ramadhan dan Syawal ini sebagai momentum untuk perbaiki diri menjadi yang lebih baik. Haha.

firaqness
14 Syawal 1430H.

Written by firaqness

October 3, 2009 at 10:07 am

Posted in Uncategorized