Jari & Papan Kekunci

gua, mencerita tentang rasa.

Broadband over Power Lines

with 3 comments

Assalamualaikum.

Internet bagi aku sudah semacam menjadi satu keperluan baru dalam hidup. Seperti yang pernah aku ceritakan di entry terdahulu walau ceruk mana pun, dengan internet, semua informasi dunia, cabangan ilmu dapat diteroka tanpa masalah. Cuma maklumat yang ada atau konten informasi dari internet memerlukan kebijaksanaan  pengguna untuk menyaringnya. Saringan informasi ini perlu kerana bukan semua informasi yang diperolehi dari internet adalah tepat. Jadi sebagai pengguna bijak, anda jangan jadi orang bodoh.  Orang bodoh yang aku maksudkan adalah seorang yang tidak mampu untuk membuat keputusan dan sentiasa bergantung dan berharap kepada orang lain yang akhirnya merugikan diri sendiri. itu bodoh bagi aku. Hah, kan dah menyimpang sedikit dari tajuk asal.

Ok, talian internet biasanya berkongsi talian dengan talian telefon. Ketepi dulu bab ‘broadband‘ atau ‘wireless’. Ini aku bincangkan secara asas dahulu. Jadi secara automatiknya talian internet itu tidak menggunakan talian yang sama dengan talian elektrik tiga fasa, 230V,50Hz dirumah anda. Talian telefon dan internet menggunakan talian data komunikasi sendiri. Kalau di Malaysia ini, TM.

Setujukan?.

Baik.

……..

……..

Pernahkan terbayang dibenak fikiran, suatu hari nanti semua kita boleh mengakses internet dengan hanya menggunakan talian elektrik tiga fasa 230V,50Hz dirumah? . Maksudnya di plug tiga pin sudah tersedianya satu ‘port’ untuk internet. Arghh.. sukar benar aku mahu terjemahkan dalam bentuk tulisan. Tengok gambar di bawah ini:

broadbadn power lineNampak jelaskan?

Jadi, teknologi ini secara teknikalnya dinamakan sebagai “Broadband over Power Lines” (BPL). Di United State, teknologi ini nampaknya hampir menjadi kenyataan. BPL menggunakan frekuensi radio untuk ‘impose’ isyarat data yang berkelajuan tinggi sehingga ke paras 60Hz di talian elektrik. Maknanya, data dalam bentuk logik 1/0 akan ditukarkan dalam bentuk voltage transients sebagai alternatif untuk penghantaran data.

Mungkin dengan teknologi seperti ini, kita mampu untuk mengatasi masalah “server down” atau masalah sekejap disconnect sekejap tidak. Seperti yang kita tahu , talian elektrik pun sebernarnya tidaklah stabil 100%. Maksudnya confirm ada ripple. Untuk menstabilkan voltan sebanyak 230v setiap masa, sehingga kini kajian keatasnya masih lagi dijalankan. Jangan ingat talian elektrik dirumah anda adalah stabil 230 v setiap masa. Voltage stability masih lagi menjadi isu dan giat dikaji oleh mereka-mereka yang ahlinya.

Itu perkembangan teknologi yang berlaku di US. Di  sebahagian negara Eropah aku dapat maklumat telah pun dilaksanakan. dah lama pun. Jadi realiti di Malaysia ini, teknologi seperti ini mungkin hanya menjadi kenyataan 20 tahun akan datang. 20 tahun itu aku yang pandai-pandai bagi tanpa sebarang rujukan. haha.

Walau apa pun, dengan kajian yang giat dijalankan di Malaysia tidak mustahil kita mampu menghasilkannya dalam masa yang terdekat. Institusi pendidikan yang menjadi tempat yang paling sesuai untuk menjalankan kajian-kajian ilmiah ini. Para pensyarah perlu fikirkan ini dan libatkan pelajar supaya perkembangan teknologi akan menjadi nyata. Jangan hanya datang kerja pastu lebih banyak borak pasal fesyen, gossip orang tu orang ni, dan entah apa-apa lagi. Lagi best ramainya yang perasan pandai tapi sebenarnya sangat dem shit dan tidak mahu pada perubahan. Haha.

Mungkin maklumat yang aku sampaikan pasal Broadband over Powerlines ada khilaf. Jadi aku sarankan agar rujuk link ini: ieee spectrum.

Wassalam.

SabtuDay. di Sabak Bernam. Sangat ganjil.

Tapi damai.

Advertisements

Written by firaqness

August 1, 2009 at 7:23 pm

Posted in TEKNOLOGI

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. testing satu dua tiga…testing..jangan marah..

    nas6286

    August 1, 2009 at 11:55 pm

  2. ambe dok marah Din, mau testing lagi pong xder masalah.haha.

    firaqness

    August 2, 2009 at 10:02 am

  3. Salam,

    bro, nanti kalau ada promosi Broadband over Power Lines jangan lupa kasi tau kawe deh

    fmtt

    August 20, 2009 at 9:01 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: