Jari & Papan Kekunci

gua, mencerita tentang rasa.

Archive for June 2009

Berita hari ahad.

with 2 comments

Salam.

Ini petikan dari The Star 21 Jun 2009:

Polytechnics may soon be on same level as universities

JOHOR BARU: Standards of polytechnics may be raised to enable them to offer degree courses to students.

Higher Education Minister Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin said he had instructed the polytechnic education department to conduct a study on the proposal as soon as possible.

He said the move was also at checking perceptions that polytechnics were “second-chance” institutes for those who could not get into public universities.

“At present, polytechnics offer diploma courses. We may elevate the standards of three or four polytechnics in the initial stage by enabling them to offer degree courses.

“We are aiming to ensure that polytechnics are at the same level as public universities, as they can be an alternative for students,” he said after launching the Pasir Gudang parliamentary constituency excellence student awards here yesterday.

Mohamed Khaled, who is Pasir Gudang MP, said the ministry was also looking at offering more places in polytechnics, as a total of 120,000 people had applied this year for the 20,000 available places.

He said enrolment at the polytechnics was high as students could secure jobs easily upon graduation.

“Some polytechnics will be expected to emphasise niche courses such as IT diplomas, and improve co-operation with universities.”

On the SPM and STPM revamp, Mohamed Khaled said it would increase the quality of students entering universities.

*******************************************************************************************************

Refleksi dari aku yang baru belajar ini:

Satu perkembangan yang positif walau perkataan “May be Soon” tu entah bila akan jadi realiti.

Realiti itu akan dengan usaha students, lecturer, dan semua orang yg terlibat dengan Politeknik.

From now on, semua orang kena trigger up performance masing-masing untuk perubahan positif.

ko student, sendiri pikir apa nak kena buat,

kalo ko lecturer, sendiri sedia tahu ape nak kena buat.

So, mari bekerja keras.

Wassalam.

Advertisements

Written by firaqness

June 21, 2009 at 9:42 pm

Posted in Uncategorized

Ntah.

with 2 comments

Salam.

Mendidik diri sendiri menjadi baik itu satu tugas yang sangat berat, sangat sukar. Bagaimana untuk mendidik, mengarah orang itu ini sedang kekuatan dalam sekali sekala goyang?

Apatah lagi untuk menjaga lebih 40 orang dibawah? Lihat dengan mata tanpa rasa dan beri refleksi sangat mudah. Ok. berat.
ikhlaskan hati. heh~

Written by firaqness

June 19, 2009 at 11:02 am

Posted in Uncategorized

Hari Bintang Jatuh ’09 (3venus) = awesome!

with one comment

Salam.

photo courtesy of aboutthelettera.com

photo courtesy of aboutthelettera.com

Tempat: Annexe Gallery, Pasar Seni, KL.

Tarikh: 31 Mei 2009.

Masa : 1pm – 6pm.

Semalam, sempat aku pegi event Hari Bintang Jatuh 2009: 3 Venus.

Tidak lain yang dapat aku cakap pasal event HBJ’09 nih : awesome!

Event ni santai jer… semua orang duduk dengan selesa, boleh discuss pasal puisi, or whatever sambil dengar muzik.

Lebeh kurang pukol 130pm, untuk first session fynn jamal buka tirai, perform puisi secara freestyle. Walaupun sedikit tidak sehat, sebab dah janji punya pasal dia datang jugak.  Lepas fynn perform dalam 3 puisi diselang seli ngan soal jawab ngan audian(hahaha), turn Ana Raffali pula perform. budak ana raffali nih dgr citer sedang bekerjasama dengan aidit alfian… nak release album kot.. buat Ana Raffali, lagu ko memang awesome terutamanya lagu mekanika tuh.hehe. check list lagu ana raffali main untuk event nih:

1st session:

1) Mekanika
2) Ketika (aku kecil)
3) Cuba Jangan
2nd session:

4) Kek Merah
5) Small Hearts
6) Paint Me

Then, Wani Ardy punya turn untuk perform. Budak wani ni xyah cerita la. aku dengar lagu dalam mp3 pon dah superb. tgk live lagi toksah cerita. melopong. lagu: askar,knock-knock wonderment, orang kecil,teori lucu,  etc etc wani ardy mainkan. lagu-lagu ni sekitar pertengahan 2008 aku dah dengar dan terus sangkut. err.. tentang lagu lampu jalan itu memang sangat  kool. lampu jalan x bley beli kat kedai lampukan?.

sebelum second session mula,  Rina S. perform.  budak KK.SABAH. superb lagu-lagu dia.  first time aku dengar. tahniah sis!

Second session mula, sang pari-pari cinta(ceewah!), fynn jamal start poem balik  antaranya ‘cinta disampahkan’ dan beberapa puisi lain. sehingga lah turn terakhir bagi wani ardy untuk lagu..orang kecil.

Wah. petang yang penuh dengan aktiviti seni. walaupun macam perasan orang seni(bak kata fynn jamal hehe).

Thus, untuk Fynn Jamal, Ana Raffali, dan Wani Ardy gabungan 3 Venus korang memang awesome!

Thanks again to Fynn Jamal ’bout da ticket and chat during the event. Aku xda camera nak ber foto ngan korang. hehe.

Written by firaqness

June 1, 2009 at 2:39 pm

Posted in KEHIDUPAN