Jari & Papan Kekunci

gua, mencerita tentang rasa.

Buang notis Windows Genuine Advantage Notification Tool

with 4 comments

Assalamualaikum

ntah mana tah aku luper..

sedut dr : Windows Genuine Advantage (WGA) notifications

Penah nampak notification dari window masa korang nak logon cam gambar kat atas? “This Copy of window is not Genuine” Sakit hati? hehe.

Entry kali nih aku nak share cara nak remove Windows notification tu dari PC korang.

Sebelum tu aku nak korang pastikan bahawa:

1) Window “Automatic Upadate” korang di OFF kan. Control Panel>Automatic Update> OFF

Pasal ape?

Sebab PC or Laptop korang tuh bukan pakai windows yang ori..pirate beb!. So jgn mengada-ngada nak turn on automatic update tuh.

Tapi bila dah terlambat nak OFF ape boleh buat ye tak? So antara langkah penyelesaian yag boleh diambil adalah:

Langkah Penyelesaian:

1) Reboot windows korang then masuk dalam SAFE MODE..(tekan f8 masa korang boot pastu akan dapat option untuk masuk safe mode)

2) Buka Registery Editor(regedit.exe) -emm..tau tak? Ala.. gi kat Run > taip regedit>click ‘ok’.

3) Pastu cari folder “wgalogon” Dengan cara browse lokasi: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify 8. Dah jumpe Delete folder ‘WgaLogon’ .

4) Pastu g kat Search taip *.wga pastu kalo dah jupe delete jugak.

5) Akhir skali korang restart PC korang secara normal.. pastu korang akan dapati window are not genuine punya notification sudah tiada…

Weh, ini adalah REALITI. bukan Magic ok. Tak caya? try la kalo berani..

P/S: Kalo tak jadi jgn cari aku wokeh(aku dah try memang jadik)…hahaha!

Info aku sedut dari:

http://blog.taragana.com

Advertisements

Written by firaqness

July 25, 2008 at 6:06 pm

Posted in TEKNOLOGI

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. salam

    your tips are very good. Maybe almost people don’t know how to solve this problem include me..he..he..so keep it up.
    and tQ very much coz of knowledge sharing.

    fmtt

    July 27, 2008 at 7:09 am

  2. ;-p

    firaqness

    July 27, 2008 at 4:05 pm

  3. assalamualaikum…
    terima kasih lah kerana tunjuk kan cara tu, sya dah buat untuk windows xp mmang bleh..
    tp membe punya windows vista kena mcm tu juga, macam mana caranya utk buang benda tu kalo windows vista?

    ali

    October 19, 2009 at 12:45 am

  4. mekasih skarang nie lap top sy pun mmg kena mcm tur..!pnyer lah skit hati…
    tp untuk wndows 7 leh ker guna cara yg sama..?

    awarnis

    May 6, 2011 at 6:33 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: